Från stigma till stolthet

Tack vare den medicinska utvecklingen är livet inte längre slut med hiv. Från 1980-talets skrämmande larm om en ny mystisk, dödlig sjukdom så har hiv gått till att vara en  kronisk men behandlingsbar infektion. De flesta som bär på sjukdomen idag kan leva ett relativt normalt liv.

Däremot är det en lång väg kvar innan vi ser på hiv som en sjukdom som alla andra. Sjukdomen omgärdas av tabun och tystnad. Hiv-positiva stigmatiseras och osynliggörs av samhället. Bara en bråkdel är öppna med sin hivstatus. Bästa boten för dessa rädslor är ökad kunskap och öppenhet. Det vill jag som generaldirektör för Socialstyrelsen bidra till och ställer därför upp i RFSL:s kampanj.

En hivpositiv patient som söker sig till vården måste kunna tala öppet. Inte bara infektionsläkare utan såväl personal i primärvården som i äldreomsorgen behöver lära sig ännu mer om mötet med en hivpositiv så att det sker respektfullt.

Rädslan för hiv har på 30 år minskat enormt. 80- och 90-talens svarta rubriker och massiva informationskampanjer känns avlägsna. Det finns istället en oro idag för att många unga inte längre uppfattar hiv som en farlig sjukdom. En stor utmaning för oss är därför att förmedla till ungdomar, män som har sex med män och hälso- och sjukvården att hiv fortfarande är ett allvarligt problem. Det behövs ytterligare insatser för att förhindra att sexuellt överförbara infektioner sprids. Socialstyrelsen har därför nyligen uppmärksammat vården på vikten av en generös och lättillgänglig provtagning. Alla som vill ska få testa sig för hiv och andra sexuellt överförbara infektioner. Det tjänar både individen och samhället på.

Oavsett vem du är ska du kunna möta vården och omsorgen med stolthet. Våga vara den du är!

Lars-Erik Holm
Generaldirektör Socialstyrelsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s