Hiv är en del av oss

Foto av: Linda ForsellJag föddes för sent för att minnas 80-talet. Men jag har sett dokumentärer och läst gamla pressklipp från den tiden. Bögpesten kom till Sverige och den benämndes med den läskiga förkortningen AIDS. Fyra bokstäver som raserade vår trygghet.

I panik väcktes frågan: hur ska vi skydda samhället? En AIDS-smittad bil behövde fraktas bort från gatan där den stod parkerad. Förslag restes om att tatuera hiv-positiva eller skicka dem till en ö. Folk smög till infektionsklinikerna i mörkrets skydd för att inte bli avslöjade. Vi ville inte ha dem omkring oss, de döende.

Men det har gått 30 år nu. Och att få diagnos som hiv-positiv är inte detsamma som att få en säker dödsdom, inte här i Sverige i alla fall. Det går att bära på hiv-viruset och aldrig få AIDS. Hiv-positiva kan leva vidare tillsammans med vänner, familjemedlemmar och älskare utan att viruset ställer sig i vägen.

Tyvärr har bilden av hiv i samhället inte hängt med. Fortfarande finns rädslan för hivmän och hivkvinnor. För hivmigranter. För hivsprutor som barnen ska sticka sig i när de badar i fontänen. Skräcken syns i kvällstidningarnas mörka rubriker.

Medialt har hiv blivit ett av modernitetens sista monster, en berättelse att hålla fast vid sedan vi blivit för gamla för att titta under sängen varje natt. Viruset passar perfekt för skräckdramat. Det är fienden mitt ibland oss. Det är kroppsligt. Det handlar sex. Vi plockar fram det när vi vill förtjusas av skräck ett tag, på säkert avstånd. Sedan gömmer vi undan det tills nästa gång.

Det är dags att vi gör upp med bilden av viruset och dess bärare. Vi lever i ett samhälle med hiv. Där hiv-positiva varje dag går till jobbet, blir förälskade, klämmer på tomaterna på Ica och bäddar ner barnen på kvällen. Hiv är något som vi inte kan fortsätta förlägga ”där borta” eller bland ”dem andra”. Det är hög tid att acceptera att hiv är en del av oss.

Inti Chavez Perez

Sexualupplysare och författare till Respekt, en sexbok för killar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s