RFSL och RFSL Ungdom lanserar hiv-kampanj: Från bögpest till tystnad – satsa rätt, stoppa hiv!

I år är det 30 år sen hiv/aids upptäcktes för första gången i Sverige. Redan från början stod det klart att gruppen män som har sex med män, msm, var en av de hårdast drabbade. Sjukdomen fick till och med öknamnet ”bögpest”. Idag är det inte längre någon som tror att endast msm kan få viruset överfört och det tidiga öknamnet har, som väl är, försvunnit – men istället har en oroväckande tystnad om viruset brett ut sig. Resultatet av detta är, anser RFSL och RFSL Ungdom, att kunskapen om virusets spridning i Sverige är låg och att stigmatiseringen av hiv-positiva är utbredd. Och: de hivpreventiva insatser som görs är alltför dåligt riktade till de mest utsatta grupperna. Detta måste ändras.

Därför fokuserar RFSL & RFSL Ungdom under årets Almedalsvecka på hiv-politiken och lanserar kampanjen Från bögpest till tystnad. Satsa rätt, stoppa hiv!

Idag öppnas vår kampanjblogg: https://hivisverige.wordpress.com – där nya blogginlägg kommer att publiceras dagligen. Idag skriver Lars-Erik Holm, generaldirektör på Socialstyrelsen, och Inti Chavez Perez, författare och sexualupplysare. Under veckan kommer vi att publicera inlägg av bland andra Anders Wallner, Miljöpartiets partisekreterare, Olof Lavesson, riksdagsledamot Moderaterna, Alf Kjeller, festivalchef Stockholm Pride och Tasso Stafilidis, verksamhetschef för Hbtq-festivalen i Göteborg.

RFSL och RFSL Ungdom vill med kampanjen öka kunskapsnivån om hiv hos både politiker och andra beslutsfattare – och inom gruppen homosexuella män, bisexuella män och andra män som har sex med män.

Varje dag publicerar vi också resultatet av en utfrågning i hivfrågor av dagens partis representant i riksdagens socialutskott, tillsammans med de rätta svaren. Dessutom finns länkar med fakta om hiv, hivprevention och säkrare sex.

– Att män som har sex med män inte prioriteras tydligare i hivpreventionen är alarmerande. Förra året stod gruppen för 59 procent av de inhemska virusöverföringarna och förekomsten av hiv i gruppen är cirka 80 gånger högre än i befolkningen i sin helhet. Vi är övertygade om att de hivpreventiva insatserna i större utsträckning måste riktas mer direkt till de mest utsatta grupperna, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL.

– Sverige borde följa de överenskommelser som gjordes i deklarationen om hiv-prevention på FN-toppmötet förra året. Där förband vi oss bland annat att bedriva en hivprevention som anpassas efter den epidemiologiska utvecklingen. I linje med det vill vi ha mer riktade insater till msm-gruppen, men också till till exempel migranter, människor som injicerar droger och vissa utlandsresenärer, säger Christian Antoni Möllerop, vice förbundsordförande för RFSL.

– Tystnaden kring hiv måste brytas. Beslutsfattare ska inte, av missriktad omsorg och rädsla att ”peka ut”, vara rädda för att vara tydliga med vilka grupper som är som mest utsatta för att få viruset överfört och tydligt rikta insatserna mot dem, säger Emelie Mire Åsell förbundsordförande RFSL Ungdom.

Vi vill att:

  • Anslagen till hivpreventionen används mer effektivt och på sikt ökar. Summan som anslås per år till hivprevention har under de senaste 25 åren minskat med över 50 miljoner i faktiska tal.
  • Hivpreventionen riktar sig tydligare till de mest utsatta grupperna, bedrivs över hela landet och i samarbete med de aktörer som når målgrupperna. Msm- och hbt-kompetenta testningsmöjligheter ska också finnas i hela landet. En person som vill göra ett hiv-test ska aldrig ifrågasättas.
  • En översyn av Smittskyddslagen genomförs och informationsplikten tas bort ur Smittskyddslagen. UNAIDS rekommenderar alla stater att endast kriminalisera handlingar där en hivpositiv person medvetet överfört viruset till någon annan. Det finns inga bevis för att lagstiftning som den svenska bidrar till hiv-preventionen på ett positivt sätt. Däremot bidrar den till stigmatiseringen av hivpostiva.
  • Sex- och samlevnad där kunskap om hiv ingår måste bli ett kunskapsämne inom skolan och lärarutbildningen.

På fredag den 6 juli arrangerar vi också tre seminarier om hiv, hiv-prevention och hiv-politik:

8.30 – 9.30, Joda Bar: Hiv-monstren, finns dom bara i tidningarnas rubriker?

Arrangör: RFSU, RFSL och Hiv-Sverige

Det är trettio år sedan hiv började diskuteras i svensk media. Vad har hänt och på vilket sätt påverkar medias retorik stigmatiseringen av personer som bär på viruset?

13.00 – 14.30, Högskolan E35: 30 år med Hiv i Sverige. Hur har debatten sett ut? Hur har preventionen fungerat? Var står vi idag?

Arrangör: RFSL

Har svensk hiv-politik fungerat när antalet överföringar av hiv-viruset fortsätter att öka? Varför har hiv försvunnit från den allmänna debatten? Varför tror svenska beslutsfattare inom hiv-preventionen att medelålders män som har sex med män kan ta del av samma budskap som unga heterosexuella?

15 – 16, Joda Bar: Vad vet du om hiv? Här ger vi svaren på frågorna som borde ställas!

Arrangör: RFSU, RFSL och Hiv-Sverige

Hur ser kunskapen om hiv ut bland politiker och hos rättsväsendets företrädare?. Lever myterna om smittsamhet och farlighet kvar? Hur påverkar det politiken och juridiken? Vi ger svaren till frågorna som borde ställas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s