”Han omformar skammen. Han skall göra den till identitet och stolthet.”

I förbindelse med vår Almedalskampanj har vi fått möjlighet att publicera en text från Jonas Gardells kommande bok ”Torka aldrig tårar utan handskar. 1. Kärleken

Tåget kommer in på Centralstationen, perrong 17. Bromsarna skriker. Dörrarna öppnas och passagerarna stiger av. Bland dem en ung pojke från bruksorten Koppom i Eda kommun i nordvästra Värmland. Storögt stannar han upp. Det första som slår emot honom är lukten. Asfalt, svavel och urin.

Han ser sig om efter utgången. Alla passagerarna skyndar med sitt bagage ner för en trappa till en gång under spåren i smutsgult kakel. Dröjande börjar han gå efter de andra. Nere i den smutsgula gången blir han nästan omkullsprungen av alla människor som skyndar mot olika spår.

Han är framme nu.

Han har klarat sig.

Han har kommit undan.

Går genom Centralstationens väldiga sal med sina väskor. Han har på sig sina favoritstövlar, ett par westernboots i röd mocka. De snedställda klackarna ekar mot stengolvet. Under pappas duffel bär han en ärmlös harlekinrutig tröja som han sytt själv av en stuvbit på mammas gamla Singer symaskin. Dessa kläder som han blivit utpekad och hånad för både hemma i Koppom och på gymnasiet i Arvika de senaste tre åren. Vad är han? Popsnöre? New wave? Synthare? Mest har de skrikit bögjävel efter honom. Gott så. De andra hade vetat innan han själv visste.

Bögjävel.

Det är exakt vad han är.

Men en bögjävel som undkommit dem. Han har lämnat dem alla bakom sig. De finns inte mer. De har upphört att existera. Som något man skakar av sig och går vidare från, på samma gång med en axelryckning och en rysning. Med en bitter eftersmak i munnen av aska och magsyra.

Med snedställda westernboots i röd mocka som klapprar mot marmorn i stationshusets stora hall, med en tunn harlekinrutig tröja över den spensliga kroppen. Med ett hjärta som bultar som vid den första morgoncigarettens nikotinrusning.

Och man vänder sig inte om!

Man vänder sig inte om.

För man har undkommit.

Undkommit Skit-Koppom och Skit-Hjerneskolan och Solberga- skit-gymnasiet och Skit-Erik och Skit-Conny och Skit-Henning och hela skitstinkande illaluktande Skit- Värmland.

De kan inte nå honom nu.

Han omformar skammen. Han skall göra den till identitet och stolthet.

 

Ur Torka aldrig tårar utan handskar: 1. Kärleken
av Jonas Gardell
Utgivning juli 2012
Recensionsdag 27 augusti 2012

Läs mer om Gardells bok här: http://www.norstedts.se/bocker/utgiven/2012/Host/gardell_jonas-torka_aldrig_tarar_utan_handskar_1__karleken-inbunden/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s