Det var en gång…

Det var en gång för nu rätt länge sedan en 15-årig bög som bodde i bruksorten Hallstahammar. När han läste tidningarnas krigsrubriker och hörde nyhetsrapporteringen på teven om hotet mot mänskligheten – AIDS – blev han skräckslagen och visste att hotet kunde drabba honom. Han närmast visste att den SKULLE drabba honom. För det var ju en bögpest.

Paniken som drabbade honom drabbade också inte bara Sverige utan hela världen (nästan hela världen i alla fall). Det var inte bara en panik över att vem som helst kunde smittas av detta dödens virus bara genom att torka sig på samma handduk som en av de pestsmittade, det var också en moralpanik som spred sig och man förfasade sig över bögarnas lättsinniga leverne. Varför var bögarna tvungna att ha sex på allmänna toaletter, i buskar och parker och på bastuklubbar? Varför kunde inte ”de där” vara som vanligt folk? Bögars sexualitet var inte bara fult och äckligt, den var dessutom livsfarlig. 15-åringen såg framför sig ett liv i celibat. Ett liv utan sex, närhet och kärlek från en annan man.

I denna mörkrets tid, i denna panik så fanns det en organisation som gjorde allt den kunde för att balansera bilden av aids, som var det ord som användes i folkmun. Genom framgångsrika kampanjer och ett målmedvetet informationsarbete lyckades RFSL lära både 15-åringen i Hallstahammar och andra att det visst gick att ha sex och att bögsex inte var något fult, äckligt eller farligt. Genom att praktisera säkrare sex – använda kondom – så var risken att få hiv minimal och att hans sexualitet var lika fin som hans straighta polares sexualitet.

Anders, som 15-åringen heter, är idag 45 år gammal och är samma person som skriver den här texten. Han har RFSL att tacka för mycket. Bland annat för min vana att alltid praktisera säkrare sex. Under årens lopp har jag har arbetat med hbt-personers rättigheter – i olika roller och på olika ställen. Men det jag slås av och som jag känner mig bekymrad över idag är att många – både unga och äldre – killar väljer att strunta i kondom när de har sex med andra killar med argumentet att den man ska ha sex med säger att han är ”frisk”, att den man ska ha sex med är ung, ser fräsch ut och är vältränad. Och skulle man nu mot förmodan ”råka få lite hiv” så gör det inget, för man dör ju inte av det. Det är bara att äta lite piller så är allt bra igen. Men man glömmer bort att det är en kronisk infektion med allt var det innebär och som det inte finns någon bot mot.

Allt detta i kombination med att vi har en lagstiftning som invaggar oss i en falsk trygghet – informationsplikten i Smittskyddslagen – gör att jag blir ännu mer orolig och bekymrad. Informationsplikten betyder att den som är hiv-positiv är skyldig att uppge sin hiv-status vid sexuella kontakter. Men de allra flesta män som har sex med en annan man som får hiv får det av någon som inte själv vet om sin hivstatus. Och det är här den stora bristen i lagen uppenbarar sig. Vet man inte om att man är hiv-positiv så kan man heller inte informera om att man är det. Vi har alla en skyldighet och ett ansvar för inte bara oss själva utan också för den vi träffar.

Som avslutning vill jag sätta fingret på fyra saker.

1)   * Använd kondom och ta inte sperma i munnen. Praktisera säkrare sex.

2)   *  Det går inte att se på killen man blir kåt på om han har hiv eller inte.

3)   *  De allra flesta killar som blir smittade med hiv blir det av en kille som inte själv är medveten om sin hivstatus.

4)   *  Avskaffa informationsplikten.

Tag hand om varandra och njut av livet!

Anders Selin
Förbundsordförande
Hbt-socialdemokrater Sverige

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s