Kunskap måste spridas

Det är lätt att idag förfasas över – och ibland kanske också håna – de åtgärder som vidtogs de första åren efter att hiv-viruset upptäcktes. Sjukvårdspersonal som täckte ansikte och varenda lem för att undvika smittan. Rädslan att gå på samma toalett eller att äta samma frukt som en hiv-smittad berört. Eller förslag om särskilda byar dit hiv-smittade skulle deporteras för att avskiljas från övriga samhället. Med dagens ögon helt fruktansvärda åtgärder men som med den tidens kunskapsnivå många gånger föreföll sig helt naturliga eftersom man då inte visste hur hiv smittade.

Detta visar på hur viktigt det är med kunskap. Kunskap måste dock erövras på nytt och ständigt förvaltas och spridas. Kunskap kan gå helt förlorad om den inte förs vidare. Trots att den generella kunskapsnivån om hur hiv smittar har ökat i samhället är jag långt ifrån säker på att den kunskapen har sipprat ut i den grad vi önskar. Trots att det har gått 30 år sedan de första hiv-fallen upptäcktes finns det säkert människor som än idag skulle tveka inför att gå på samma toalett eller äta samma frukt som en hiv-smittad person nyligen tagit på.

Utvecklingen är dock dubbel. Samtidigt som många människor är mer rädda att smittas av hiv än de behöver tycks också allt fler vara mindre försiktiga än de borde. Jag tillhör själv en mellangeneration. Jag minns inte aids-hysterin men jag har alltid varit medveten om att man bör vara noga med skydd för att undvika hiv. Men i takt med medicinska framsteg finns idag en oro över att allt färre skyddar sig eftersom det inte anses vara lika allvarligt att smittas.

Framgångarna med brommediciner är så klart helt fantastiska. De gör det möjligt för hiv-smittade personer att leva ett mer normaliserat liv än vad som tidigare var möjligt. Medicinerna kan också rädda livet på miljontals människor runt om i vår värld. Men om bromsmedicinerna lett till att färre använder kondom är det så klart allvarligt. Detta visar på behovet av en massiv kunskapsspridning. Inte minst behöver den riktas mot män som har sex med män och som är födda efter att hiv upptäcktes. En sådan informationskampanj får dock inte leda till ökad stigmatisering eller obefogad rädsla. 2012 borde vi dock klara av att ha både god kunskap om hur hiv smittar samtidigt som det är självklart att använda kondom.

 

Erik Slottner

Vice gruppledare för Kristdemokraterna i Stockholms Stadshus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s