Sverige inte i linje med Världshälsoorganisationen

I dag presenterade WHO, Världshälsoorganisationen sina rekommendationer för prevention och behandling av hiv och andra sexuellt överförbara infektioner bland män som har sex med män (msm) och transpersoner på Världsaidskonferensen i Washington.

På en rad punkter jobbar Sverige i linje med rekommendationer men lång ifrån alla. Tydligt blir det på en rad punkter som rör så kallat skadereducerande arbete, harm reduction. Att Sverige överhuvudtaget inte har nationella riktlinjer och därigenom utesluter i stora delar av landet möjligheten till sterila verktyg och möjligheten till information om skadereducering vid injektionsbruk för så väl msm som transpersoner strider med WHO:s rekommendationer som presenterades idag.

En annan punkt där Sverige inte visar på någon styrka är riktlinjer för hälso- och sjukvård. Här saknar Sverige en tydlighet när det kommer till hur hälso- och sjukvården skall arbeta inkluderande med msm och transpersoner. En otydlighet som också skapar brister i rådgivning och testning av hiv och andra sexuellt överförbara infektioner i målgrupperna.
http://www.who.int/hiv/pub/guidelines/msm_guidelines2011/en/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s