Är straff samma sak som prevention? NEJ!

På tisdagseftermiddagen ägde en paneldiskussion rum i Ungdomspaviljongen om situationen för unga hbtq-personer som har sex mot ersättning och som lever på gatan eller på andra sätt är utsatta. I USA är det olagligt att ha sex mot ersättning, och unga hbtq-personer som gör det och blir gripna och intagna i program där de ska ”lära sig” att sluta sälja sex.

En del av programmet innebär att lära dem bli heterosexuella cispersoner, och en paneldeltagare berättade att ofta får inte unga lämna stället där de är intagna förrän de lovar att de i fortsättningen ska vara heterosexuella. Många som inte har ett hem är ofta utsatta och upplever mycket trakasserier från polisen. När de blir gripna och visiterade kan det faktumet att de har kondomer på sig ses som ett ”bevis” för att de säljer sex, och det är tillräckligt för att skicka dem till den här typen av program.

Även för de som inte blir skickade till ”lära om-program” har stora problem med den hjälp som de kan få, eftersom de väldigt sällan passar in i den snäva mall som myndighetspersoner har av ”offer”. Det finns en stor frustration över att bli nedlåtande behandlad och dömd för sin livsstil, och en paneldeltagare utbrast ”Möt oss där vi är och döm oss inte. Fråga inte varför våra liv ser ut som de gör och varför vi gör de val vi gör, hjälp oss att komma vidare med våra liv genom att utgå från vad vi behöver och inte era egna föreställningar!”

En stor del av seminariet handlade om kolonialism och hur extra utsatta unga hbtq-personer som inte är vita utan exempelvis latinamerikanska, afro-amerikanska eller Native Americans, och dessa unga hbtq-personer brukar oftast pratas om som ”extra riskutsatta”. En av paneldeltagarna sa: ”Jag är så jävla trött på att vara ‘extra riskutsatt’! Och det stämmer inte; att vara Native American, att vara svart eller att vara hbtq-person är inte riskabelt i sig. Det är racism, heteronormativitet och kolonialism som utsätter oss för risk – varje dag”. Paneldeltagaren fortsatte att det är de lagar och system som kommer från koloniala strukturer som fortsätter att göra skillnad på människor, och utsätta vissa personer för större risker än andra.

Många gånger är den hjälp som erbjuds inte alls heller vad en upplever att en behöver. En person sa att ”Jag levde som hemlös och kom regelbundet till stödinrättningar, och varje gång blev jag erbjuden samtalsstöd. Inte en enda gång frågade någon om jag hade nånstans att bo nästa natt”.

Avslutningsvis ett citat från en av paneldeltagarna: ”Ett mänskliga-rättighetsapporach är användbart, men bara så länge det inte bara är designat av någon, där ramarna inte är möjliga att ändra eller omdefiniera. Alla som berörs av insatsen måste ha möjlighet att påverka den utifrån sin egen situation.”

Mina Gäredal
Ansvarig för sex- och hälsofrågor
RFSL Ungdom

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s