USA är inte hela världen

Så sent som 2008 fick du, om du lever med hiv, inte komma in i USA. Att inte vara välkommen är en känsla som kan bryta ner den starkaste och att inte ha möjlighet att själv välja vart du vill åka och hur du skall kunna röra dig mellan länder är en verklighet för personer som lever med hiv.

Fortfarande har 45 länder någon form av restriktion för inresa i landet. Fortfarande begränsas personer som lever med i sin direkta vardag. Fortfarande 2012 diskrimineras personer med hiv. Att USA har tagit bort sina restriktioner kan ge hopp om att flera länder följer efter.

Det är alltså med viss glädje som konferensen äger rum i USA men fortfarande finns mycket att göra för en jämställd och ickediskriminerande rörelsefrihet. Men, även om man nu som hivpositiv kan resa in i USA så är det två andra helt centrala grupper som inte får resa in i landet, något som skapat stora demonstrationer här i Washington under konferensen. Sexarbetare och droganvändare är utestängd, två stora och viktiga grupper att nå inom hivpreventionen. Det är allvarligt och RFSL stödjer de demonstrationerna och de krav som ställs för att ändra USA och andra länders lagstiftning.

Här kan du läsa mer om arbete med att få bort reserestriktionerna: http://www.unaids.org/en/resources/presscentre/featurestories/2012/july/20120722travelrestrictions/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s