Hivet som uttryck i en

Är jag mitt hiv? Är jag min transidenitet och eller queera identitet? Manganörd? Socionom? Syskon?  Att leva med hiv i en individualiserad värld där du är ditt eget ansvar, där du är ytterst ansvarig för dina handlingar kan inte annat än få konsekvenser för hur människan tar hand om sin hälsa.

När hivkroppar ses som smuts som måste spärras in och aktivt begränsas från att ta plats i det offentliga, det inte så konstigt att skammen blir följden. Hivkroppen görs till ett objekt, ett enskilt objekt som måste behandlas. De strukturella företeelserna som leder till att män som har sex med män är en så utsatt grupp belyses inte. Istället för att ge rätt insatser till gruppen får gruppen män som har sex med män läggs problemet över på den enhetliga gruppen, män som har sex med män. Från den heteronormativa världen blir hiv ett problem som är de icke heterosexuella (cis)männens fel. Transpersoner nämns såklart inte i det hivpreventiva arbetet, för transpersoner har ju inte sex? Vi inom heteronormen är så bra, ni utanför är så dåliga. Nu skall vi vara snälla och ge lite pengar till de icke heterosexuella.

När jag insåg att jag hade hiv, så var skammen bland det värsta att uthärda. Sex skall en ha, i enlighet, med kärleksimperativet, med en människa denne älskar. Asexuell kan en ju inte vara, och slampa får en ju inte heller vara. Tvåsamt är det bästa och av olika kön på parterna också. Att bryta mot dessa förhållningssätt leder ju också till att en måste hitta sätt att hantera normen på.

När en bryter mot normer kring tvåsamhet, könsidentitet och sexuell orientering, var tar denne vägen då? När en äntligen får chansen att ha sex med något av ”samma” kön eller vad normen inte ser som okej, så kanske denne inte vågar föra säkrare sex diskussioner. Avsaknaden av hbtq-kompetens under sex och samlevnadsklasserna (om en nu ens hade några sådana?) gör ju inte saken bättre. Men just det ja, du är ditt eget ansvar. Ändå har många oskyddat sex idag, men alla de får ju skylla sig själv. Så kör vi lite moralism på det också så kommer personerna aldrig tillbaka och testar sig.

Jag har flera hemska berättelser på vänner som inte har gått och testat sig på grund av ett förärligt bemötande inom vården. Med uttalande om ”vet du hur mycket det kostar att göra ett hivtest” eller ”du tillhör inte riskgrupperna så vi kan inte göra ett hivtest”.

Vi behöver snacka mer om sex! Vi måste sluta göra sex och sexualitet till en fråga om respektabilitet utan snacka om det för att det handlar om hälsa. Människors välbefinnande.

Vi måste snacka hiv och framförallt om normer. För att göra upp med normer så skapar vi också möjligheter för människor att få ett större handlingsutrymme bland annat i förhandlingarna kring säkrare sex.

Joachim Illena Ståhlgren Bouveng
Hiv, queer och transaktivist,
RFSL Örebro,
Sexuell hälsa och kurator

 

  1. Britt Wennersten

    Så otroligt bra skrivet.. Jag finner det lustigt att det slutats prata om hiv överallt. Det var ju på vars mans läppar på 80-talet,sen bara försvann det. Tror inte att dom pratar om det i skolorna längre heller vilket är olyckligt,då ungdomarna ständigt har oskyddat sex. Så bra att du tar upp detta. Och ännu bättre att du vågar gå ut och tala om att du har det. Stor eloge till dej. Har inte hiv själv men kan nästan se hur folk drar sej undan som om du vore pestsmittad. Det där med att ha hiv och ta eget ansvar måste vara otroligt svårt framförallt om man är ung. Vad har ni för allternativ,inte många. Att ha sex med personer i samma sits då antar jag. Jag håller på dej och ger dej en varm kram. Lycka till med ditt arbete för detta. Om du vill ha hjälp på något sätt så ställer jag gärna upp. Ha det gott.

  2. knut

    Saknar sammanhangen här kring hur icke-normativa personer skulle ha svårare att förhandla kring kondomanvändning. Vad leder till den slutsatsen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s