Jag var korkad som inte frågade innan vi låg med varandra, och han trodde att jag visste

En 27-årig kompis hade inte skyddat sig tillräckligt och fått veta att killen han nyss legat med är hiv-positiv. Det var en söndag. Vad fasen gör man när Venhälsan har stängt? Han ringde Södersjukhuset, men blev hänvisad till ett annat stort sjukhus. Det här var vårt samtal efter att han hade varit där.

”Jag tror att jag sa att jag har haft oskyddat sex med en hiv-positiv man till kvinnan i växeln. Vet inte varför, jag kunde ju bara ha bett om att bli kopplad till en sjuksyrra. Efter mycket om och men fanns det någon som jag kunde komma till via akuten. Jag satt i ett rum och väntade på läkare. Jag kommer ihåg att det var något knasigt med skjutdörrarna till rummet. Den fastnade liksom oväntat halvvägs så man var tvungen att trycka upp den för att komma in.

Efter 10 minuter drog en ung kvinna upp dörren, som fastnade såklart. Hon sa: hej, jag ska bara ta på mig de här och pekade på ett förkläde och handskar av genomskinlig plast. När hon hade satt på sig förklädet så tryckte hon upp dörren ordentligt och steg in, och hälsade på mig. Snygg och trevlig underläkare, kanske strax över trettio. Hon satte sig på bårsängen mitt emot mig som satt på en av stolarna och tog fram ett vikt papper och började fråga mig vad som hänt.

Jag reagerade faktiskt inte på skyddskläderna just då. Men i efterhand har jag tänkt att det kanske kan ha att göra med att hon var infektionsspecialist, och att det är rutin, men hon visste ju vad jag ville, och vad som hade hänt, hon var ju den som hade jouren.”

Men kändes det som att hon var väl insatt i hiv-frågor?

”Jag berättade hela historien och sa också att killen jag legat med sa att han gick på mediciner och att han hade 0 i virus och att han inte kan smitta om han inte kom i mig. Jag sa väl något i stil med att jag inte riktigt visste om det var en bra idé att komma hit över huvud taget, eftersom risken att jag skulle ha smittats är extremt liten. Då sa hon att jag gjort helt rätt som kommit in och tittade på mig med tycka-synd-om-ögon. Sen sa hon att det finns något som heter PEP och tas direkt efter man har haft sex med en hiv-positiv. Ja, jo, det visste jag ju.

Hon verkade inte så insatt, men jag har ju senare förstått att det kanske är tio personer om året som får PEP-behandling så det tillhör ju verkligen det ovanliga att någon som jag knallar in på akuten en söndag. ”

Sa hon något om att han inte hade berättat om sin status?

”Hon frågade om jag ville anmäla honom eftersom han inte sagt det till mig innan vi hade sex. Jag sa nej. Det var tydligt att hon tyckte att det var märkligt att jag inte var arg på honom. Han har begått ett väldigt allvarligt brott mot dig, sa hon. Jag vet inte om jag var riktigt med på att diskutera smittskyddslagstiftningen där och då så jag viftade bara bort det.

Vad tycker du själv om plikten att informera den man har sex med om sin hiv-status?

”Jag tycker den är skit, rent ut sagt. Man har en skyldighet att ta ansvar för sig själv när man har sex. Om man kör oskyddat, vilket absurt nog är praxis för min generations bögar, så vet man att det föreligger risker. Jag var korkad som inte frågade innan vi låg med varandra, och han trodde att jag visste. Sånt händer, båda har gjort lika mycket fel.

Sa jag att hon kom in efter typ en halvtimme efter det att hon hade frågat ut mig första gången och ba: Ja, nu blir det väldigt intima frågor här och jag är väldigt ledsen för det, men jag behöver veta. Alltså… blev du penetrerad? När jag svarade nej sken hon upp och gick. Det är så tydligt när man kommer i kontakt med vård som inte är hbt-kompetent. Det är skillnad. Fan, tänk om jag skulle få ett hiv-besked på Sesam City där gamla tanter sitter och testar gonorré på tjejer, jag skulle inte ha någonstans att vända mig.”

Vad tror du är viktigast i den kompetensen? Fakta eller något annat?

”Nä, fakta är inte viktigast för mig, det är erfarenheten som syrrorna på Venhälsan har av att träffa oroliga, ledsna, lättade, frågande hbt-personer dag ut och dag in. Den är helt unik och jag skulle aldrig gå någon annanstans än dit och jag har ett sånt grymt förtroende för dem. Jag frågade om remiss till Venhälsan så fort jag kunde efter första besöket på det där andra sjukhuset.”

Du säger att många unga struntar i skydd, men skulle du säga att du själv lever med en skräck för hiv?

”Den här skräcken har försvunnit på senare tid, kanske är det en mognadsprocess för en bög att ta sig igenom. Till slut (för de allra flesta) så får man närkontakt med hiv och då måste man hantera den och ta reda på vad det är som gör en rädd. Jag pratade med en vän om det där för bara några dagar sedan, och jag kan skriva under på hans känsla av att ibland bara vilja få hiv så har man det överstökat sen. De här testningarna och provsvarsresultat i ostörda rum tär på en.”

Vad säger de till dig nu när du går på PEP?

”Jag snackade med en syrra på Venhälsan angående om vad som gäller smittskyddslagsmässigt Det är extremt skönt att han inte ens försöker låtsas som att jag inte skulle vilja ha sex inom tre månader. Han svarade: använd kondom, värna om din integritet och ha en bra Pride-vecka. Det kommer att gå bra det här. Ja, svarade jag. Det kommer det.”

 

Stefan Ingvarsson, skribent och översättare

En kommentar

  1. Gunilla

    Köper verkligen många argument kring smittskyddslagens motståndare, och att stigmat drabbar den smittade, o att det är fel då det kan hända alla. Verkligen, har inga invändningar mot det resonemanget, och tycker det är bra m en översyn över lagen, då den kom till då viruset kringgärdades av helt andra villkor och föreställningar än idag. Men här tycker jag killen resonerar märkligt. Han tar inte bara ansvar för sig själv, utan för den kille som smittat honom. Om alla har ansvar för vad de gör och inte gör, hur kommer det sig att den smittade man som utgick ifrån att killen i texten förstod helt undantas från ansvar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s