”Insatser mot HIV och andra sexuellt överförbara sjukdomar tenderar att missa en växande riskgrupp”

Som ordförande i Nationella HIV-rådet är jag bekymrad över att insatser mot HIV och andra sexuellt överförbara sjukdomar tenderar att missa en växande riskgrupp. Jag tycker att det är oerhört viktigt att insatserna från SMI och landstingen riktar sig till riskgrupperna i synnerhet, och inte ses som allmänna 100 miljoner kronor.

Vi borde ha en samlad landsomfattande kampanj som riktar sig till män som har sex med män. Det finns en tillgång i detta arbete som inte får gå oss förbi och det är alla frivilligorganisationer och alla de människor som dagligen arbetar med dessa frågor.

Den stora potentialen och kraften som finns i det preventiva arbetet mot HIV och andra sexuellt överförbara sjukdomar måste helt enkelt bättre tas tillvara. Jag är glad över att regeringen i sin budgetproposition som presenterades för ett par veckor sedan slår fast att det preventiva arbetet bör bedrivas mot särskilda riskgrupper, och att överenskommelsen mellan Socialdepartementet och SKL ska ses över. Det är ett stort steg i rätt riktning!

Christer G Wennerholm,

Ordförande Nationella HIV-rådet

  1. Toni

    Jag vill bara påpeka att syftet är bra. Att kunna rikta pengar och intresse mot de riskgrupper som finns. Stora som små. Men att alla som förlorat oskulden är i praktiken med i riskgruppen. Oavsett betitling, inramning eller benämning på sexuallitet.

  2. Bo Grahn

    Män som har sex med män vet vad HIV är och hur man skyddar sig. Problemet är att många struntar i det senare. Jag tycker man skall betona det personliga ansvaret mer i sin information. Sluta tassa. Börja stampa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s