Det dubbla utanförskapet

download-3Mycket har hänt sedan hiv kom till Sverige och resten av världen. Idag är hela det svenska samhället bättre informerat om hur hiv/aids fungerar och det är ett känt faktum att man inte är dödsdömd bara för att man fått hiv. Det finns effektiva bromsmediciner och jag har många i min sociala krets som lever vanliga liv, fast med hiv. För oss med tillgång till de dyra medicinerna, kunskapen och kondomer blir det mycket lättare att både hantera och undvika att få sjukdomen. Men så är det faktiskt inte överallt i världen tyvärr, i vissa delar av världen är det fortfarande en dödsdom att få hiv.

Jag har varit på besök hos Afrodite som är en organisation som arbetar med transfrågor i hamnstaden Valparaiso i Chile och jag blev rörd i djupet av min själ över de förhållanden som de står inför varje dag. Många transkvinnor i världen är sexarbetare och därmed extra utsatta för hiv, på flera sätt. Hormoner är viktiga för feminiseringen och för att du ska vara attraktiv på ”marknaden”. Har du inte råd att köpa egna sprutor för att injicera hormonerna så delar du spruta med någon annan. Många delar även på sprutor när de injicerar flytande industrisilikon i sina kroppar för att få snabbare resultat. De flesta får komplikationer bara inom några år då silikonet flyttar sig runt i kroppen. Det finns många som är drabbade av både hiv och komplikationer av industrisilikon vilket medför att de bara kan ligga hemma i sina sängar som kollin för att utstå smärtorna, om de ens har någonstans att ta vägen. Att gruppen transsexuella på grund av allt detta har mycket större risk att bli smittade av hiv medför också dubbelt utanförskap och dubbel stigmatisering. Det blir en ond cirkel.

Hos Afrodite och många andra liknande organisationer runt om i världen finns brist på det mest. En kondom en guld värd, det är en fråga om liv eller död helt enkelt, som grundaren till Afrodite poängterade. Hon vädjade till oss alla som har möjlighet att hjälpa dem och göra det. Kanske kan vi skicka över en rejäl last med kondomer?

Vanessa Lopez,

frilansare och transaktivist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s