RFSL släpper bok: Från bögpest till tystnad – Hiv 30 år i Sverige

FörsidaUnder Almedalsveckan 2012 lanserade RFSL och RFSL Ungdom kampanjen ”Från bögpest till tystnad – satsa rätt, stoppa hiv”. Syftet med kampanjen var att bryta tystnaden kring hiv, förändra hivpolitiken och förbättra hivpreventionen. I kampanjen ingick bloggen hivisverige.wordpress.com, som snabbt fylldes med personliga texter från framförallt män som har sex med män. Idag släpptes boken med texter från bloggen. Över 60 medverkande skriver om sina erfarenheter av hiv.

– Titeln speglar den utveckling vi anser att talet om hiv har genomgått i Sverige. Från att benämnas som en ”bögpest”, benämns viruset numera inte alls. Från ett stigmatiserande öknamn till en oroväckande tystnad, den tystnaden måste brytas och vi hoppas boken, liksom bloggen, kan bidra till det nödvändiga samtalet om hiv i Sverige, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL.

Det finns flera gemensamma svåra teman i de olika bidragen: rädslor, det första hivtestet, sorg över vänner eller partners som har dött, irritation och frustration över en lagstiftning på smittskyddsområdet som slår fel – men här finns också massor av kärlek och sexualitet.

– Det har varit viktigt för oss att ge framförallt gruppen män som har sex med män möjligheten att få berätta som sina erfarenheter. Män som har sex med män är fortfarande den grupp i Sverige som står för absolut flest överföringar av hivviruset och detta måste uppmärksammas mer. Det är mycket som måste förändras i hivpolitiken, säger Christian Antoni Möllerop, vice förbundsordförande för RFSL.

I boken medverkar också ett flertal transaktivister. Globalt sätt är transpersoner också en mycket utsatt grupp när det gäller risken för att få viruset överfört, men situationen i Sverige är fortfarande i stor utsträckning okänd. Detta problem vill RFSL och RFSL Ungdom också medverka till att belysa med hjälp av boken.

I boken medverkar såväl aktivister, som forskare, riksdagsledamöter, författare, journalister och artister. Bland andra kan nämnas Lars Gårdfeldt, präst och gayaktivist; Ronny Tikkanen, socialarbetare och forskare; Joakim Berlin, hivaktivist, anställd på Positiva Gruppen och ledamot i RFSL:s förbundsstyrelse; samt Maria Hansson Nielsen, transaktivist, bloggare och debattör.

Dessa fyra medverkade också med uppläsningar idag vid bokreleasen på Röhsska museet i Göteborg.

Boken kan köpas på RFSL:s webshop: http://shop.rfsl.se/bocker/hiv-30-ar-i-sverige.html 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s